Pages

Thursday 24 February 2011

Resipi Nasi Beriyani

NASI BERIYANI ASWAN
Nasi
1 kg beras beriyani
1 tin kecil minyak sapi
3 ulas bawang putih dikisar
1 cawan sayur campur
2 sudu besar bawang goreng
1 cawan kismis
Air ikut sukatan beras (1 tin/cawan beras bersamaan 1½ tin/cawan air)
½ tin susu cair
1 senduk minyak masak
3 ulas bawang merah dikisar
2 sudu besar pewarna kuning
1 biji bawang besar dihiris
2 tangkai daun sup

1.         Minyak sapi dan minyak dipanaskan
2.         Tumis bawang besar  dan bawang yang telah dikisar sehingga naik bau
3.         Masukkan susu cair biarkan mendidih
4.         Masuk air dan garam biarkan mendidih
5.         Masuk beras, kacau dan terus tutup periuk sehingga ¾ kering (masak)
6.         Tabur kismis, sayur campur, titik pewarna kuning , tutup periuk dan biarkan hingga nasi masak
7.         kacau rata, tabor bawang goreng dan daun sup


LAUK
1 ekor ayam
5 ulas bawang putih dikisar
10 ulas bawang merah dikisar
2 sudu besar (paras) serbuk jintan manis
1 sudu besar (paras) serbuk kunyit
½ tin susu cair buat tairu (perah dengan limau nipis 1 biji : biarkan semalaman)
1 susu besar (paras) jintan putih
1 cawan minyak
4 inci halia dikisar
10 batang cili hijau dikisar
2 sudu besar (bumbung) serbuk ketumbar
1 tin sedang tomato puree
Sedikit kacang peas

1.         Jintan manis, ketumbar, kunyit, jintan putih dibancuh dengan air buat pes
2.         Panaskan minyak, tumis bawang, halia dan pes sampai pecah minyak
3.         Masuk cili hijau dan kacau, biarkan hingga pecah minyak
4.         Masuk ayam, tairu, tomato puree dan garam, tutup periuk
5.         Bila sudah empuk masuk kacang peas, kacau dan tutup api

1 comment: